Malariamug in de val gelokt met mensengeur

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 11 augustus 2016 om 13:41
welingelichtekringen header 1
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in .  
Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben in samenwerking met Keniaanse en Zwitserse wetenschappers een muggenval ontwikkeld door vijf synthetische stoffen te combineren om de menselijke lichaamsgeur na te bootsen. Hierdoor kon de populatie van de belangrijkste malariamug in anderhalf jaar tijd met 70 procent teruggebracht worden. Het aantal mensen met een malaria-infectie nam in de onderzoeksperiode met 30 procent af.
Eén soort malariamuggen, namelijk de Anopheles funestus-mug, is heel gevoelig voor de muggenvallen. Andere soorten minder en zij blijven verantwoordelijk voor een groot deel van de malariagevallen die ook met de muggenval nog voorkwamen.
De onderzoekers brachten in meer dan 4000 huishoudens (ongeveer 25.000 mensen) op het Keniaanse eiland Rusinga muggenvallen aan. Dat was een kostbare operatie, omdat ieder huishouden uitgerust werdmet een zonnepaneel. Op een eiland zonder elektriciteitsnet heeft dat als voordeel dat de bewoners kunnen beschikken over kunstlicht en een oplaadpunt voor de mobiele telefoon.
Belangrijk is dat geen gebruik gemaakt wordt van insecticiden, waarvoor de malariamuggen resistent kunnen worden. Hetzelfde geldt voor medicijnen die ook nog eens vervelende bijwerkingen kunnen hebben. De nieuwe methode heeft geen negatieve gevolgen voor het milieu en de kans dat muggen er resistent voor worden is heel erg klein, omdat ze afhankelijk zijn van de mensengeur om te kunnen overleven.
Volgens de onderzoekers kunnen de muggenvallen mogelijk ook gebruikt worden voor de bestrijding van andere muggen, die zika en knokkelkoorts (dengue) overbrengen.