Wat het verschil is tussen de 3 soorten hoofdpijn

Als iemand zegt: ik heb hoofdpijn, dan weet je nog niet veel. Volgens hoofdpijndeskundigen Gisela Terwindt ( neuroloog en bioloog in het Leids UMC) en Antoinette Maassen(farmacoloog en universitair hoofddocent in het Erasmus MC) zijn er drie soorten met ieder hun eigen kenmerken. Ze beschrijven de verschillen in de Margriet

MIGRAINE

<>

Klachten Migraineaanvallen gaan vaak gepaard met misselijkheid of braken óf met overgevoeligheid voor licht en geluid en met vaak eenzijdige bonzende hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

<>

Klachten Een drukkende, klemmende pijn aan weerszijden van het hoofd. De spierspanning die bij de schouders of in de nek wordt gevoeld is een gevolg van de hoofdpijn, niet andersom.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn

<>

Klachten Bij dit soort hoofdpijn hébben mensen al last van migraine of van spanningshoofdpijn; in hun slikkende strijd tegen de pijn ontstaat een chronische variant. Antoinette Maassen van den Brink: “Er is sprake van chronische medicatie-afhankelijke hoofdpijn als iemand over een periode langer dan drie maanden meer dan vijftien dagen per maand pijnstillers slikt. Vooral het aantal dagen dat iemand medicijnen slikt is dus een gevaar, niet de hoeveelheid pillen per dag die worden ingenomen.”

<> <> <>