Stof in zonnebrandcrème blijkt schadelijk. Kies liever ander merk

De vraag houdt het internet al een tijdje bezig: is oxybenzon, een stofje dat veel voorkomt in zonnebrandcrème, nu schadelijk of niet? De online goegemeente is er inmiddels van overtuigd dat je er direct kanker van krijgt. Dat is gelukkig niet zo, maar goed is het ook niet. Oxybenzon, ook wel bekend onder de naam Benzofenon-3, is een belangrijk bestanddeel van veel zonnebrandcrèmes. Volgens deskundigen is het inderdaad ongezond. "Het is geen kankerverwekkend middel", benadrukt VU-hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer in het AD. "Maar je kunt beter een zonnebrandcrème kiezen waar het niet in zit."

Hij legt uit: "Oxybenzon werkt de antioxidanten in ons lichaam tegen. Die beschermen ons en die hebben we dus nodig. Doordat het ingrediënt ze tegenwerkt, kán het indirect bijdragen aan de ontwikkeling van kanker."

Dermatoloog M.D. Njoo is het met hem eens. "Hoewel er nog geen zekerheid is over de werking bij mensen, is bij tests op ratten duidelijk geworden dat oxybenzon de geslachtshormonen en schildklierhormonen verstoort. Ook veroorzaakt de stof jeuk en eczeem."

Zowel De Boer als Njoo adviseren mensen dan ook om zonnebrandcrèmes te gebruiken zonder oxybenzon.

Bron(nen):   AD