Hoe lang kun je kliekjes bewaren in de koelkast?

Na het kerstdiner ligt je koelkast vaak helemaal vol met kliekjes. Heerlijk om de rest van de week van te eten, maar hoe lang kun je het eigenlijk bewaren? Dat verschilt uiteraard erg per product.

De Daily Mail bespreekt van vijf bekende kerstgerechten hoe lang ze houdbaar blijven in de koelkast. Ten eerste beenham. Die kun je tot wel enkele weken bewaren. Omdat de ham vaak flink gezout is, blijf hij vrij lang goed. Maar ben je niet van plan om hem snel op te eten dan kun je hem toch net iets beter invriezen.

Andere vormen van varkensvlees zijn overigens veel korter te bewaren. Je kunt ze het beste binnen 48 uur opeten of direct invriezen. Het is niet aan te raden om twee dagen te wachten om het dan alsnog in de vriezer te stoppen. Voor kip en ander gevogelte geldt hetzelfde. Je moet het echt niet meer opeten na twee dagen en als je het te lang buiten de koelkast laat staan, kan het nog sneller bederven. Kip moet je ook altijd ontdooien in de koelkast en niet op het aanrecht.

Zeevruchten zijn het snelst bedorven. Als ze ongekookt zijn, moet je ze binnen een dag opeten, anders binnen twee dagen. Met bereide groenten daarentegen kan er weinig mis gaan. Als je ze drie dagen in de koelkast bewaart, kun je ze nog prima eten. Andere belangrijke regel is dat je voedsel niet meer terug moet leggen als het meer dan twee uur buiten de koelkast is geweest. Is het al meer dan vier uur niet gekoeld dan kun je zeker vlees en vis beter weggooien.

Bron(nen):   Daily Mail