Ga je blozen van alcohol dan is het waarschijnlijk nóg slechter voor je

Wie een rode blos krijgt van een paar glaasjes wijn moet extra oppassen. De kans op DNA-schade door alcohol is dan groter dan bij mensen die geen rood hoofd krijgen na het nuttigen van een drankje.

Het blozen door drank wordt ook wel de ‘Asian Glow’ genoemd, omdat het vooral voorkomt bij Aziatische mensen, van wie bekend is dat ze in het algemeen minder goed tegen de gevolgen van alcohol kunnen. De rode gloed ontstaat door een erfelijk tekort aan het enzym aldehydedehydrogenase (ALDH2). Hierdoor is de lever minder goed in staat om de acetaldehyde (ethanal) in alcohol af te breken, waardoor de giftige substantie opstapelt in het lichaam. Het gevolg? Een verhoogde hartslag, misselijkheid, hoofdpijn of dus een rood hoofd.

In een studie, die deze maand in Nature verscheen, schrijven Britse onderzoekers van Cambridge dat wie last heeft van de ‘Asian Glow’ meer DNA-schade oploopt dan eerder werd gedacht. Ze testten de effecten van alcohol op muizen en ontdekten dat de dieren vier keer vaker schade hadden aan hun DNA als ze het gen hadden dat verantwoordelijk is voor de rode blos. “Als je deze mutatie hebt, kan alcohol erg schadelijk voor je zijn,” aldus hoofdonderzoeker en professor in de moleculaire biologie, Ketan Patel.

Onderzoeker Anya Topiwala voegt daaraan toe dat mensen met de genmutatie meer kans lopen op aan alcohol gerelateerde kankers. “Ik denk dat deze studie het mechanisme verklaart voor de directe link tussen alcohol en kanker.” Mensen die snel blozen na een wijntje moeten dus extra goed nadenken over de gevolgen, waarschuwen de wetenschappers.

Bron(nen):   Huffington Post