Door tot je 68ste? “Dat is collectieve ouderenmishandeling!”

“Ik zie elke dag mensen van 60, 70 jaar met klachten. Ze kunnen niet meer fulltime werken. Je lijf slijt, hoe fit je ook bent.” De Enschedese huisarts Bettina van Steenis slaat in Tubantia alarm. Langer doorwerken kunnen  een heleboel mensen gewoon niet. Binnenkort is de pensioenleeftijd 68 en dat is volgens der arts onverantwoord.

“Mensen die zwaar lichamelijk werk doen, stratenmakers en bouwvakkers, kunnen op hun 60ste niet meer wat ze konden toen ze 30 waren. Vaak zijn hun lijven versleten. Mensen op wie de hele dag een beroep wordt gedaan, leraren en verpleegkundigen, hebben geestelijk meer hersteltijd nodig. Anders krijgen ze een burn-out.”

Oudere patiënten vallen uit, belanden in de Ziektewet, verliezen hun baan, zodat hun pensioen met honderden euro’s keldert. “Er ontstaat een hele groep echt arme ouderen. West-Europa wordt een bejaardenhuis. Straks is ruim een derde van de bevolking boven de 65. Het systeem wordt inhumaan. Het is niet fair. Je behandelt mensen niet als slaven.”

“Je kunt nog zo’n gezonde leefstijl hebben, onze biologie kunnen we niet veranderen. Na je 50ste worden lichamelijke en geestelijke reserves voor herstel minder. Veel mensen houden nachtdiensten na 30 jaar niet meer vol. Ik vraag me werkelijk af of wij als artsen, door onze preventieprogramma’s, niet door de overheid worden misbruikt om ‘werkpaarden’ aan de gang te houden.”

Bron(nen):   Tubantia