Zes plaatsen waar je schimmel aantreft zonder dat je het weet

Je verwacht schimmel alleen op bedorven voedsel of eens in een hoekje van de badkamer, maar verder dacht je waarschijnlijk dat je huis schimmelvrij is. Dat is waarschijnlijk niet zo. Er zijn allerlei plaatsen waar schimmels en bacteriën welig kunnen tieren zonder dat je het door hebt.

De koelkast
Niet alleen op die sinaasappel, die al weken ergens achterin de groentela ligt, ook in de koelkast zelf kan schimmel ontstaan. Het is er namelijk erg vochtig en er blijven overal kleine etensresten achter. Maak hem dus vaker schoon.

De elektrische tandenborstel
Schimmels en bacteriën krijgen alle kans in het stukje tussen de borstel en het handvat. En ja, die elektrische tandenborstel stop je in je mond. Daar wil je dus geen schimmels bij hebben. Haal het borsteltje er daarom altijd af, maak het goed schoon en laat het aan de lucht drogen.

De wasmachine
Niet in de trommel zelf, wel in de rubberen band eromheen zit vaak schimmel. Het is er vochtig en meestal laten we de wasmachine niet lang genoeg openstaan na een wasbeurt.

De stortbak
Elke week maak je het toilet schoon, maar het is onmogelijk om de binnenkant van de stortbak te poetsen en juist dat is de ideale broedplaats voor schimmels: het is er donker en vochtig. Het beste vervang je de bak om de paar jaar.

Speelgoed
Kleine kinderen sabbelen en knabbelen graag op hun speelgoed. Het gevolg is dat hun speeksel in kleine gaatjes en openingen verdwijnt. In de warme vochtige ruimtes die zo ontstaan, vormen zich gemakkelijk schimmels. Af en toe even uitkoken dus.

Cosmetica
Check regelmatig potjes en flesjes in de badkamer. Door de vochtige omgeving ontstaat vaak schimmel aan de onderkant, maar ook make-upartikelen kun je om die reden beter weggooien als ze een tijdje niet zijn gebruikt.

 

 

Bron(nen):   HLN