Te weinig uren in een dag? Ga polyfasisch slapen

Hoe fijn zou het zijn als we een stuk minder tijd kwijt waren met slapen? Met een nieuwe slaaptechniek zou dat mogelijk moeten zijn.

In rap tempo verovert het zogenoemde polyfasisch slapen de wereld. De naam zegt het al: je slaapt in meerdere korte blokken. Het past in een tijd waarin iedereen weinig tijd heeft en moeite heeft om voldoende te slapen.

Een van de populairste schema’s is om ‘s nachts negentig minuten tot zes uur te slapen en overdag korte dutjes van twintig minuten te doen. Er zijn echter ook mensen die alleen maar de tijd nemen voor hazenslaapjes van twintig minuten. Zij zouden met twee tot drie uur slaap per dag toekunnen. De theorie erachter is dat je enkel de zeer diepe slaap en de rem-slaap doormaakt van de slaapcyclus. De rest zou nutteloos zijn en zo bespaar je veel tijd.

Toch raadt dr. Alon Avidan, directeur van het slaapcentrum aan de universiteit van Californië, het af. “Er is heel weinig onderzoek dat de zogenaamde voordelen van een polyfasisch slaapschema ondersteunt, en er is er zelfs geen in de medische literatuur. Dat minder dan 7 uur per nacht slapen slecht voor de gezondheid is, is daarentegen wél bewezen.”

Toch zijn er online veel mensen te vinden die zweren bij een polyfasisch slaapschema. Ze voelen zich er juist fitter en alerter door. Ook bij grote techbedrijven als Google en Apple zou een dergelijk slaappatroon heel normaal zijn. Er zijn zelfs slaapzalen waar werknemers hun korte dutjes kunnen doen.

Bron(nen):   Time  HLN