Vlees kopen via Facebook? Het is spotgoedkoop, maar ook half verrot

Honderden gezinnen kopen via Facebook vlees. Het is spotgoedkoop, maar uit de labtests die het Algemeen Dagblad liet uitvoeren blijkt dat het vlees ‘deels gewoon verrot is’.

Zo’n 600 huishoudens bestellen wekelijks vlees bij het Brabantse ‘Voordelig Vlees Voor Iedereen (VVVI). Ze betalen soms de helft minder dan in de supermarkt. Maar wat kopen ze eigenlijk? Het AD liet tests uitvoeren op zeven producten en was geschokt: drie ervan bevatten de listeriabacterie, die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Op twee andere stukken vlees zaten zoveel bacteriën dat expert IJsbrand Velzeboer ze ‘gewoon verrot’ noemt.

VVVI levert het vlees af bij veertig servicepunten waar het korte tijd ongekoeld wordt bewaard. Maar zolang het onder de zeven graden blijft keurt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het goed. En het kan veel erger. Waar VVVI haar waar tenminste nog in koelwagens rondbrengt zijn er online ook genoeg bedrijven te vinden die hun vlees met de post versturen in een doos met droogijs erin.

VVVI herkent zich niet in de kritiek. Het bedrijf zegt nauw samen te werken met de Voedsel- en Warenautoriteit en gelooft niet dat het vlees bedorven is. “Ik krijg nooit klachten,” aldus eigenaar Marcel Vuurman. Voedselwaakhond Foodwatch heeft daar geen boodschap aan en vindt dat de NVWA strenger moet controleren. “Deze testresultaten laten zien dat je als consument in de steek gelaten wordt.”

Bron(nen):   AD