Vergroot je de kans op kanker nu wel of niet door het drinken van hete thee?

Mensen die hun thee altijd heel heet drinken hebben meer kans op slokdarmkanker als ze daarbij ook roken of veel alcohol drinken.

Eerder al waren er studies die een verband aantoonden tussen het drinken van te hete dranken en het risico op de ernstige ziekte, maar de conclusies waren nooit eensluidend. Daarom besloten Chinese onderzoekers te kijken naar de relatie tussen slokdarmkanker en het drinken van gloeiend hete thee in combinatie met overmatig alcoholgebruik en roken.

De studie die in Annals of Internal Medicine verscheen, volgde 450.000 Chinezen over een periode van negen jaar. Aan het begin van de studie noteerden de onderzoekers op welke temperatuur de deelnemers hun thee dronken en vroegen ze hen om enige tijd hun leefgewoonten bij te houden.

De mensen die hete thee dronken en dagelijks meer dan 15 gram alcohol consumeerden, bleken vijf keer zoveel kans te hebben op slokdarmkanker. Degenen die hun thee graag heet dronken en daarbij rookten hadden twee keer zoveel kans op de ziekte.

Hoofdonderzoeker en professor Jun Lv van de Peking University zegt tegen TIME: “Het is belangrijk om hete thee te vermijden als je veel drinkt of rookt. Natuurlijk is niet roken en maat houden met alcohol het belangrijkste om de ziekte te voorkomen.”

Bron(nen):   Time