Vijf opmerkelijke factoren die je kans op hartproblemen vergroten

Hartziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Zoals je wellicht weet, zijn er allerlei leefstijlfactoren die je kans op hartproblemen vergroten. Denk aan overgewicht, roken en te weinig lichaamsbeweging. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende factoren.

1. Kinderen krijgen
Hoe meer kinderen een vrouw krijgt, hoe meer kans ze op latere leeftijd heeft op boezemfibrillatie. Deze hartritmestoornis kan leiden tot bloedklonters, hartaanvallen en andere hartproblemen. Wie vier keer zwanger is geweest, heeft zelfs 30 tot 50 procent meer kans op deze kwaal dan wie nooit een zwangerschap heeft doorgemaakt.

2. Vroeggeboorte
Uit een andere studie blijkt dat vrouwen veertig procent meer kans hebben op hartziektes als hun baby te vroeg geboren wordt (voor de 37 weken). Mogelijk is de oorzaak niet de vroeggeboorte zelf, maar is het een signaal dat je tot een risicogroep behoort.

3. Niet ontbijten
Wie elke dag een gezond ontbijt neemt, heeft minder kans op hartziekten. Als je niet of slecht ontbijt, is het risico op obesitas, hoge bloeddruk en diabetes namelijk groter. Dat heeft mogelijk te maken met een ongezond eetpatroon in het algemeen.

4. Vapen
Elektronisch roken, vapen of dampen genoemd, is weliswaar een stuk gezonder dan gewoon roken, maar het blijft een ongezonde bezigheid. Uit recent onderzoek komt naar voren dat e-sigaretten nog steeds chemische stoffen zoals formaldehyde en aceton bevatten, die slecht zijn voor je hart.

5. Schouderpijn
Onderzoekers schreven onlangs in de Journal of Occupational and Environmental Medicine dat mensen die last hebben van een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of diabetes ook vaak schouderpijn hebben. De wetenschappers hebben geen idee wat het verband is, maar weten wel dat bij een behandeling van deze risicofactoren de pijn in de schouder vaak verdwijnt.

Bron(nen):   Goed Gevoel