Waarom hoge hakken zo ongezond zijn

Schoenen met hoge hakken, ze staan sexy, maar gezond is het niet. Al weet je dat zelf eigenlijk ook wel als je ze na een lange dag uittrekt.

Er is zelfs een biologische verklaring voor de aantrekkingskracht van hoge hakken. Ze zorgen er namelijk voor dat je je kuitspieren aanspant, wat er elegant uitziet. Bovendien komt je zwaartepunt meer naar voren wat je compenseert door je schouders naar achteren te trekken. Daardoor ontstaat een holle rug. Dat is bij dieren een seksueel signaal. Daarnaast maakt de holle rug dat je billen en borsten meer opvallen.

Maar zoals gezegd, het is erg ongezond. In een literatuuroverzicht in het vakblad BMC Public Health staat onder meer dat de schokdemping van je voet weg is als je op hakken loopt. Je achillespezen worden stijver, je kuitspieren krimpen en ook je hamstrings hebben het zwaar. Daarnaast nemen de knieën de schokdemping van je voeten over waardoor ze mogelijk sneller slijten. Doordat je rug holler staat, worden spieren en pezen in billen, heupen en onderrug extra belast. Je ruggengraat beweegt bovendien anders en je enkels worden minder flexibel. Dit effect werkt door, ook als je op platte schoenen loopt.

Het beste is uiteraard om geen hakken te dragen. Wil je dat toch doen, zorg dan dat je de hoogte van de hak afwisselt. Daardoor is de belasting steeds iets anders. Wat ook helpt zijn rekoefeningen. Trek bijvoorbeeld je tenen omhoog met je handen.

 

Bron(nen):   De Standaard