Nieuwe behandeling op komst: Ziekte van Huntington blijkt ‘superkiller’ van kankercellen

Het is al jaren bekend: mensen met de ziekte van Huntington krijgen veel minder vaak kanker. Nu zijn wetenschappers van Northwestern Medicine er achter hoe dat komt en mogelijk leidt dat tot een nieuwe behandeling.

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die gekenmerkt wordt door onwillekeurige spierbewegingen, geestelijke achteruitgang en psychiatrische klachten. Binnen achttien jaar overlijden de meeste patiënten. De aandoening wordt veroorzaakt door een DNA-fout. Opvallend detail: Patiënten krijgen tot tachtig procent minder vaak kanker dan de rest van de bevolking.

Dat zou te maken hebben met bepaalde moleculen die al in ons lichaam bestonden ver voor de ontwikkeling van ons immuunsysteem en destijds al zijn ontstaan om tegen kanker te vechten. Wetenschappers zijn op zoek gegaan naar deze zogenoemde ‘superkillers’ van kankercellen en vonden die bij mensen met de ziekte van Huntington.

De moleculen bleken ook succesvol bij muizen met diverse soorten kanker. De groei van tumoren werd significant beperkt zonder de gezondheid van de dieren aan te tasten. “Dit molecuul is een supermoordenaar van alle tumorcellen”, vat een van de auteurs van de studie, Marcus Peter, het samen. “Nooit zagen we zoiets krachtigs.”

Wetenschappers willen nu met deze ‘superkiller’ een geneesmiddel ontwikkelen zonder dat mensen symptomen van de ziekte van Huntington krijgen. Dat zou binnen enkele jaren moeten lukken.

Bron(nen):   HLN