Jonge vrouwen vaakst burn-outklachten. Gezin beschermt juist tegen werkstress

Jonge vrouwen hebben het meest last van werkstress. Bijna een op de vijf vrouwen tussen de 25 en 35 jaar voelt zich regelmatig emotioneel uitgeput door het werk, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO.

Volgens de onderzoekers hebben zij minder mogelijkheden om zelfstandig te beslissen hoe het werk wordt uitgevoerd, of om zelf de volgorde of het tempo van de werkzaamheden te bepalen. Ook werken ze in sectoren waar de druk hoog is en er weinig ruimte is om autonoom te werken, zoals de zorg en het onderwijs. Een op de zes jonge mannen voelt zich minstens een paar keer per maand emotioneel uitgeput, zwaar vermoeid of leeg door zijn werk. In andere leeftijdscategorieën komen burn-outklachten minder vaak voor.

Wie een gezin heeft, is het minst gevoelig voor een burn-out. Slechts twaalf procent van de werkende ouders ervaart ernstige werkstress. De onderzoekers noemen drie redenen. Ten eerste dwingen kinderen je om direct je werk los te laten als je thuiskomt. Ze eisen immers direct je aandacht op. Ten tweede zijn ouders gewend om hulp te vragen. Ze nemen een schoonmaker of oppas voor de kinderen. Ten derde ga je er met een gezin meer op uit en zoek je ontspanning.

Bron(nen):   AD