Is koffie drinken op de nuchtere maag echt slecht voor je?

Over koffie blijven verhalen de ronde doen dat het slecht voor je zou zijn. Zo verscheen er vorige week een bericht in de media dat je het vooral niet moet drinken op een nuchtere maag. Het zou het maagslijmvlies beschadigen. Maar klopt dat wel?

Volgens maag-darm-leverarts Paul Boekema van het Máxima Medisch Centrum zijn er amper schadelijke effecten ontdekt van koffie. “Het is dus opvallend dat koffie wordt geassocieerd met negatieve zaken. Dat kan er natuurlijk mee te maken hebben dat we er veel van drinken en dat het iets doet, waardoor we soms een verband leggen dat er niet is.”

“We weten dat koffie geen maagzweer veroorzaakt, ik heb niet kunnen aantonen dat er een verband is tussen koffie en refluxklachten en ook beschadigt koffie op een lege maag niet het maagslijmvlies. Je moet beseffen dat het maagslijmvlies een hele dikke, beschermende laag is tegen het maagzuur. Sterke koffie heeft een vergelijkbaar effect op een maag als een licht ontbijtje. Dat is een natuurlijk fysiologisch, maar geen schadelijk effect.”

Je kunt dus gerust een kopje koffie drinken op een lege maag als je daar zin in hebt.

 

Bron(nen):   HLN