7 voedingsmiddelen die gek genoeg slecht zijn voor je tanden

Plakkerig snoep, cola, chocolade, daarvan weet je wel dat ze slecht zijn voor je tanden, maar er zijn ook voedingsmiddelen waarvan je niet direct zou verwachten dat ze schadelijk zijn voor je gebit. Tandartsen noemen er in de Britse krant The Telegraph zeven. Ze geven ook nog een belangrijke tip over wanneer je je tanden moet poetsen.

1. Vruchtenthee
Met name tussen de maaltijden door kan thee met fruitsmaak leiden tot tanderosie, blijkt uit onderzoek van Kings College in Londen.

2. Wijn
Wijn heeft een hoge zuurgraad. Vooral witte wijn is slecht.

3. Melk
Ook melk kan tandbederf veroorzaken. Drink het daarom alleen tijdens de maaltijd en nooit vlak voor het slapengaan.

4. Medicijnen
Veel pillen bevatten suiker. Het soort dat je direct doorslikt is een stuk minder erg dan de pillen die je juist in je mond houdt.

5. Vitaminepillen
Vooral de kauwbare variant bevat veel suiker en is dus erg slecht voor je gebit.

6. Brood en ontbijtgranen
Het is belangrijk om water te drinken nadat je brood hebt gegeten. Zo spoel je de laatste resten weg.

7. Gedroogd fruit
Gedroogd fruit, zoals rozijntjes, zit bomvol suiker. Bovendien kauw je er ook nog vrij intensief op. Neem het dus het liefst alleen tijdens maaltijden.

Extra tip:
Je kunt beter voor je gaat ontbijten je tanden poetsen en niet erna. Tenzij je tijd hebt om drie kwartier tot een uur te wachten. Datzelfde geldt voor de poetsbeurt ‘s avonds. Ga niet direct na een glas wijn je tanden poetsen maar wacht minstens 45 minuten. Door de suiker wordt je tandglazuur zachter en kun je het beschadigen door te poetsen. Daarom kun je beter wachten.

Bron(nen):   The Telegraph