In Zweden moeten werknemers verplicht sporten: “Wie niet meedoet, moet weg”

De Zweden lopen vaak een beetje op ons voor als het gaat om een beter leven. Zo introduceerden ze eerder al de zesurige werkdag. Nu zijn er bedrijven waar werknemers verplicht moeten sporten.

Het grote sportmerk Bjorn Borg dwingt haar zestig werknemers om elke vrijdagmiddag mee te doen aan een fitness-sessie. Twee jaar geleden begon CEO Henrik Bunge met de sportplicht. “Wie niet wil, maakt geen deel uit van de bedrijfscultuur, en moet maar opstappen”, zegt hij nu tegen AFP. ”Maar tot nu toe is hier nog niemand vertrokken omwille van die verplichting.”

Bunge noemt tal van voordelen. Zo zouden zijn werknemers productiever en gelukkiger zijn, is sinds de invoering van de regel het bedrijfsresultaat verbeterd en brengt het afdelingen bij elkaar. “Als we sporten, is iedereen gelijk”, zegt boekhoudster Ida Lang. “Welke functie je hebt, heeft dan geen enkel belang meer.” Er zijn meer bedrijven die hun werknemers verplichten om te gaan sporten. Het past bij de Zweedse cultuur waarin lichaamsbeweging altijd al belangrijk is geweest.

Bron(nen):   HLN