Waarom sommigen beter ‘s ochtends kunnen douchen en anderen niet

Kun je nu beter ‘s ochtends of ‘s avonds douchen? Als het je puur gaat om schoon worden kun je beter voor het slapengaan onder de douche stappen. Overdag word je immers smeriger dan ‘s nachts, maar er zijn nog genoeg andere redenen waarom je doucht en die maken dat je misschien beter ‘s ochtends kunt gaan.

Voor mensen met een vette huid is een ochtenddouche bijvoorbeeld beter. De overtollige talg die je huid ‘s nachts heeft aangemaakt, spoel je dan weg. Ook is een douche in de vroege morgen het beste als je creatief bent. Het ontspant en maakt je tegelijkertijd alert, waardoor je eerder creatieve ideeën en oplossingen voor problemen bedenkt. Kom je maar moeilijk uit je bed ‘s ochtends dan helpt een douche ook. Je wordt er wakker van en het zou zelfs je metabolisme stimuleren.

Er zijn ook redenen om ‘s avonds te douchen, bijvoorbeeld voor slechte slapers. Douchen verlaagt je cortisolniveau in de avond en de afkoeling van je lichaam na een hete douche werkt als een natuurlijk slaapmutsje. Als je een droge huid hebt, douche je eveneens beter ‘s avonds. Zo krijgt je huid rust om te herstellen. Tenslotte kunnen milieuvervuilende stoffen je poriën verstoppen, waardoor ‘s avonds douchen ook een beter idee is.

Bron(nen):   HLN