Zo lang duurt het voor je vrienden bent met iemand

Wanneer noem je iemand een kennis en wanneer beschouw je hem als vriend? Dat lijkt een puur gevoelsmatig besluit, maar dat is het niet.

Volgens een nieuwe studie noem je iemand geen kennis meer maar een vriend als je meer dan vijftig uur met diegene hebt doorgebracht. Professor communicatiewetenschappen aan de universiteit van Kansas, Jeffrey Hall, kwam tot die conclusie nadat hij 355 pas verhuisde volwassenen vroeg naar een nieuw persoon die ze hadden leren kennen. Ze moesten aangeven hoeveel tijd ze samen doorbrachten en of ze diegene als een kennis, casual vriend, vriend of goede vriend beschouwden.

Daarnaast vroeg hij nog 112 nieuwe studenten om twee pas ontmoete kennissen te noemen. Zij moesten negen weken lang elke week aangeven hoeveel tijd ze samen doorbrachten en of hun relatie daardoor veranderde. Uit beide studies bleek, weinig verrassend, dat hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe hechter de band wordt. Hall berekende uit de gegevens dat als je meer dan 50 uur met iemand spendeert je de grens overgaat van kennis naar casual vriend. Na 90 uur wordt iemand een echte vriend en na 200 uur noem je iemand een hele goede vriend.

Hall stelt dat zijn onderzoek duidelijk maakt dat het belangrijk is om tijd te investeren in vriendschappen. “Verschillende studies hebben al aangetoond dat vriendschap broodnodig is. Vrienden helpen om zowel mentaal als fysiek gezond te blijven. Het is zelfs al meerdere keren bewezen dat een gebrek aan vriendschap, even slecht is als roken of obesitas.”

Bron(nen):   HLN