Stress heeft ernstigere gevolgen voor je gezondheid dan gedacht

Met een beetje stress hier en daar is niets mis. Het houdt je scherp en alert, maar als je chronisch achter de feiten aan loopt kun je er maar beter wat aan doen.

Uit langlopend Amerikaans onderzoek onder een grote groep volwassenen blijkt dat stress op de lange termijn slecht voor je is. “Wanneer de meeste mensen denken aan de soorten stress die een invloed hebben op hun gezondheid, dan denken ze aan de grote dingen, aan belangrijke levensgebeurtenissen die een grote impact hebben op hun leven, zoals de dood van een geliefde of een scheiding”, zegt onderzoeker Kate Leger. “Maar steeds meer onderzoek geeft aan dat niet alleen de grote gebeurtenissen, maar ook kleine dagelijkse stressoren onze gezondheid kunnen beïnvloeden.”

Ze liet mensen acht dagen lang bijhouden welke negatieve emoties ze ervoeren en welke stressfactor daaraan ten grondslag lag. Tien jaar later werd dezelfde groep mensen gevraagd naar chronische ziekten, beperkingen en andere gezondheidsklachten. De mensen die vaak kampten met negatieve gevoelens door stressfactoren van de dag ervoor, hadden tien jaar later vaker chronische ziektes en andere gezondheidsklachten. Dat verband stond los van geslacht, opvoeding of basisgezondheid.

“Ons onderzoek laat zien dat negatieve emoties die blijven hangen na kleinere, dagelijkse stressoren belangrijke gevolgen hebben voor onze fysieke gezondheid op langere termijn”, zegt Leger. Het is volgens haar belangrijk om stress snel van je af te zetten. “Stress is normaal in ons dagelijks leven. Het komt voor op het werk, op school, thuis en in onze relaties. Ons onderzoek toont aan dat de strategie om dingen ‘gewoon los te laten’ op lange termijn gunstig zou kunnen zijn voor onze lichamelijke gezondheid.”

Bron(nen):   HLN