Kun je echt kanker krijgen van stress, zoetstoffen of de magnetron?

Veel mensen zijn doodsbenauwd dat ze kanker krijgen van hoogspanningskabels, de magnetron of zoetstoffen, maar dat is een onterechte angst vaak gevoed door informatie op internet en social media. Gek genoeg, zijn echte oorzaken van kanker dan weer grotendeels onbekend.

Dat blijkt uit Brits onderzoek onder 1.330 Britten, dat in de European Journal of Cancer verscheen. Meest opvallende uitkomst was dat 40 procent van de ondervraagden denkt kanker te krijgen van stress. Dat is niet zo. Meer dan 40 procent dacht kanker te krijgen van voedingsadditieven en ruim 35 procent heeft vrees voor elektromagnetische golven. Bijna even groot aantallen dachten dat zoetstoffen en genetisch gemodificeerd voedsel kanker konden veroorzaken. 15 procent heeft onnodig angst voor het drinken uit plastic flesjes.

Vreemd genoeg werd obesitas vrijwel niet herkend als oorzaak van kanker, terwijl daarvoor wel bewijs is. Ook te veel alcohol drinken, te weinig groente en fruit en te veel rood vlees eten werden vaak niet gezien als kanker veroorzakend. “Wat mensen geloven is zo belangrijk, want dat heeft directe invloed op hun levensstijl. Wanneer ze beter op de hoogte zijn van de echte oorzaken, eten ze meer fruit en groenten en roken ze minder,” aldus Dr Lion Shahab.

Bron(nen):   The Independent