Iris gebruikt geen tampon of maandverband: “Ik giet het bloed ook bij de planten”

Een verhaal dat gisteren veel ophef veroorzaakte was dat van Iris Verstappen. Aan Editie NL vertelde ze geen tampons of maandverband te gebruiken als ze ongesteld was. Het gaat om een heuse beweging die ‘Free Bleeding’ wordt genoemd.

Tot afgrijzen van de meeste mensen geven ‘Free Bleeders’ er de voorkeur aan om menstruatiebloed niet op te vangen. Sommigen willen hiermee het taboe rondom ongesteldheid doorbreken, maar er zijn meer redenen. Paula Kragten van Period Magazine, legt uit: “Sommige vrouwen willen een statement maken als kunstenaar, anderen proberen door het bloed in contact komen met hun oervrouw.”

Iris vertelt dat ze door natuurlijk menstrueren dichter bij zichzelf is komen te staan. “Ik ervaar hoe mijn lijf op haar natuurlijke beloop gaat.” Ze vertelt over een ervaring: “Ik was op Menorca en zat gehurkt op de grond, ongesteld te zijn recht boven de aarde. Dat was een prachtig moment.”

Op de eerste twee dagen van haar menstruatie werkt ze niet. “Het is een teken van je lichaam dat je rustiger aan moet doen en daar luister ik naar. Ik bloed die eerste twee dagen vrij.” Ze gebruikt haar menstruatiebloed ook als kunstmest. “Thuis giet ik het bij de planten. Ik heb gemerkt dat ze planten daardoor veel beter, sneller en gezonder groeien.”

Huisarts Job Nievaart vindt natuurlijke menstruatie echter een heel slecht idee. “Je kunt schimmelinfecties oplopen en kunt gemakkelijk ziektes overdragen.” Ook vindt hij het sociaal onwenselijk. “Braken doe je ook niet in het openbaar. Je hoeft niet te pronken met je ongesteldheid.”

Bron(nen):   RTL Nieuws