Hoe werkt honger-hormoon Ghrelin

We gaan eten omdat we honger hebben. En we hebben honger omdat hongerhomoon Ghrelin zegt dat we honger hebben. Maar hoe werkt dat? En kan dat hormoon niet ‘uit’ worden gezet? Om met dat laatste te beginnen: wat allerlei middeltjes ook beloven, Ghrelin kan niet worden uitgezet en dat is maar goed ook.

Als de maag leeg is kom het hormoon Ghrelin vrij in de maagwand en gaat via de bloedbaan naar de hypothalamus in de hersenen om daar te zorgen dat je honger krijgt en besluit te gaan eten.
Er gebeuren ook andere dingen in je lichaam: ghrelin zorgt dat de verbranding van vet wordt vertraagd. Want als er – ondanks het hongergevoel geen eten komt moet er zuinig om gegaan worden met brandstoffen. Maar anderzijds maakt ghrelin ook de maag vast klaar voor de komst van voedsel, zodat dat snel verwerkt kan worden.

Fanatieke lijners hopen misschien dat ghrelin kan worden onderdrukt. Dat is een slecht idee. Ghrelin heeft nog andere functies. Het speelt een rol bij de verdeling van glucose en insuline, verbetert vermoedelijk de gezondheid van je hart en werkt mee aan het beschermen van van botten en spieren.
Dus middeltjes die beweren het hongerhormoon te onderdrukken moet je mijden, al is de kans dat ze het doen niet groot. Je kunt beter zorgen dat je niet te veel honger krijgt door vezelrijk eten te nemen.

Bron(nen):   Verywell fit