Gaan avondmensen echt eerder dood?

Het nieuws verscheen onder meer op RTL Nieuws (en ja, ook op onze site): avondmensen zouden 10 procent meer kans hebben om voortijdig te overlijden. Maar klopt dat wel?

De Volkskrant zocht het uit en kwam erachter dat het niet waar is. De wetenschappers volgden ruim 400 duizend Britten van 37 jaar en ouder, maar alleen in leeftijdscategorie van 63 tot 73 jaar waren iets meer doden onder avondmensen. De sterfte in die groep ligt gemiddeld op 10 per 1000, onder avondmensen was dat 11 per 1000. Een verschil van tien procent inderdaad, maar het zegt natuurlijk niet veel.

De onderzoekers noemen twee belangrijke kanttekeningen: mensen moesten zelf zeggen of ze avond- of ochtendmensen waren. Dat leidt tot onrealistische antwoorden, zegt hoogleraar chronobiologie Menno Gerkema van de Rijksuniversiteit Groningen tegen de krant. “Het begrip avond- of ochtendmens is zo oppervlakkig gepopulariseerd dat mensen maar wat roepen.”

Ten tweede leven avondmensen ongezonder. Ze drinken en roken bijvoorbeeld meer. Die vertekening valt statistisch nooit helemaal weg te poetsen, aldus Gerkema. Het is dus waarschijnlijker dat de mensen overleden aan een slechtere leefstijl. Er is dan ook niets dodelijks aan avondmens zijn, zegt ook Gerard Kerkhof, emeritus slaaphoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. “Maar de ontregeling van gedwongen opstaan op een tijdstip waarbij de interne klok van slag raakt, is niet gezond. Daarvoor is het bewijs overweldigend.”

Bron(nen):   De Volkskrant