Deze app vertelt je hoeveel sigaretten je rookt door luchtvervuiling

Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar waar je niets van merkt. Je ziet het niet, ruikt het in veel gevallen ook niet en toch is het er. Om je een beeld te geven van de vieze lucht in je omgeving is er nu de app ‘Shoot! I Smoke’.

De app gebruikt live gegevens van honderden meetstations overal ter wereld om te bepalen hoe smerig de lucht is. Vervolgens wordt een rekenmodel gebruikt van professoren Richard A. Muller en Elizabeth A. Muller. Die becijferden dat één sigaret gelijk staat aan 22 μg/m3 aan PM2,5 (fijnstof met een diameter van minder dan 2,5 micrometer).

Zo is het heel eenvoudig om uit te rekenen hoeveel sigaretten je aan het eind van de dag hebt gerookt puur door de hele dag in een bepaalde omgeving te verkeren. Wie in Amsterdam woont zou dagelijks bijvoorbeeld het equivalent van zeven sigaretten binnen krijgen. In Rotterdam geeft de teller 6,9 sigaretten aan en in Groningen maar 2,9 net als in Maastricht.

Er klinkt wel kritiek op de app, want klopt het wel wat er wordt gemeten? “Over welke meetstations gaat het? We hebben in ons land alleen al talloze meetstations, die vaak helemaal andere zaken meten en dat ook op verschillende manieren doen. Meten ze fijn stof of stikstof? Doen ze de metingen in natte of droge depositie, automatisch of semiautomatisch? Daar wordt geen informatie over gegeven. Bovendien is er toch nog een groot verschil tussen rechtstreeks sigarettenrook inhaleren en vervuilde lucht inademen,” aldus Katrien Smet, woordvoerder Vlaamse Milieumaatschappij.

Bron(nen):   HLN