Waarom de IJslanders het beste dieet ter wereld hebben

Niet de mediterrane landen, ook niet de brave Scandinaviërs en zelfs niet de Japanners eindigen bovenaan een lijstje van landen met het beste eetpatroon, het is IJsland waar de mensen het gezondst eten. Nederland staat op plaats tien, wat lang niet slecht is.

Althans dat stellen Jimmy Doherty en Kate Quilton in de documentaire ‘s Worlds best diet. Ze vergelijken daarin de wekelijkse boodschappen en typerende maaltijden van een groot aantal landen met cijfers over obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. IJsland voert de lijst aan vanwege een dieet dat bestaat uit veel verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit. Daardoor zouden de IJslanders minder last hebben van Alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes. De IJslandse mannen hebben met 81 jaar de hoogste levensverwachting ter wereld. De documentairemakers noemen alleen wel een belangrijke kanttekening: IJsland beschikt over een unieke genenpool én er is extreem weinig vervuiling.

Het ongezondst leven de bewoners van de Marshalleilanden. Hun dieet bestaat vooral uit groenten uit blik, witte rijst en goedkoop, vet vlees als kalkoenstaart. De oorzaak is treurig: op de Marshalleilanden leefden de mensen tot de jaren veertig als jagers en verzamelaars. Diabetes kwam er nauwelijks voor. Toen bezetten de Amerikanen de eilanden om op het nabij gelegen Bikini atoomproeven uit te voeren en werden de bewoners van hun jachtgronden verdreven. Ze werden afhankelijk van Amerikaans importvoedsel en nu is amputatie als gevolg van diabetes de meest uitgevoerde operatie op de eilanden.

Bron(nen):   AD