Waarom chocolade écht beter smaakt bij koffie

We wisten het natuurlijk al wel: een koekje, taart of stukje chocolade smaakt beter bij een kopje koffie. Het is nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Amerikaanse onderzoekers van The Institute of Food Technologists tonen aan dat cafeïne onze smaak verandert. Niet alleen krijgen we meer zin in iets zoets, we genieten er ook meer van. Ze gaven één groep proefpersonen sterke koffie en de andere cafeïne-vrij. Niemand wist wie wat dronk. Ze moesten allemaal evenveel suiker toevoegen aan hun kopje. Opvallend: Degenen die de echte koffie dronken vonden hun drankje minder zoet dan degenen die decafé hadden gekregen.

Onderzoeker Robin Dando legt uit: “Wanneer je koffie met cafeïne drinkt, dan verandert je smaakervaring.” Cafeïne maakt chocolade subtieler van smaak en daardoor prettiger voor de smaakpapillen.

De onderzoekers onderzochten daarna nog het placebo-effect van koffie. Alle deelnemers moesten raden hoeveel cafeïne er in hun koffie zat en hoe alert ze zich voelden. Gek genoeg, kon niemand inschatten hoeveel cafeïne hij binnen had gekregen en voelde iedereen zich even alert. Het bevestigt dat koffie voor een deel een placebo-effect heeft: je denkt dat je er wakkerder van wordt en dan is dat ook zo.

Bron(nen):   HLN