Mediterraan dieet gezond? Zuid-Europese kinderen zijn dikste van Europa

Het mediterrane dieet gold lange tijd als een garantie voor een gezond leven, maar voor kinderen in Griekenland, Spanje en Italië heeft het eetpatroon afgedaan. Ze zijn massaal te dik.

Meer dan veertig procent van de kinderen in de drie Zuid-Europese landen heeft overgewicht of obesitas. Ter vergelijking: in landen als Noorwegen, Frankrijk of Denemarken is dit percentage vijf tot negen procent. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die schrijft ook dat kinderen in Zweden meer vis, olijfolie en tomaten eten, normaal kenmerkend voor het mediterrane dieet, dan hun Zuid-Europese leeftijdsgenoten.

Snoep, junkfood en frisdrank zijn in de plaats gekomen van het traditionele eetpatroon van groente, fruit en vis, zegt dr. Joao Breda van de WHO. “Het mediterrane dieet bestaat voor kinderen in deze landen niet meer,” vertelde hij op een Europese congres over obesitas in Wenen. “Er is geen mediterraan dieet meer. Degenen die er nog het dichtst bij komen zijn de Zweedse kinderen.”

Kinderen in Italië, Griekenland en Spanje eten te veel zout, suiker en vet. En ze bewegen nauwelijks. “Een gebrek aan beweging is een van de problemen die veel meer speelt in Zuid-Europese landen,” aldus Breda. “In de jaren zestig hadden mannen op Kreta nog 3.500 calorieën per dag nodig, omdat ze steeds de berg op en af moesten lopen.”

Maar er is hoop. De mediterrane landen erkennen het probleem en zijn in actie gekomen. Het aantal kinderen met overgewicht begint iets te dalen.

Bron(nen):   The Guardian