Nieuw onderzoek bewijst: de ene calorie is de andere niet

Als je af wil vallen, moet je gewoon minder eten zou je denken. Dat is niet helemaal waar. De ene calorie is de andere niet, hebben onderzoekers ontdekt.

De studie die is uitgevoerd door 22 wetenschappers van verschillende universiteiten maakt duidelijk dat het belangrijk is om te kijken naar de voedingswaarden van een product en niet enkel naar de hoeveelheid calorieën als je de kans op ziektes door overgewicht wil verkleinen.

Zo is 100 calorieën aan suikerhoudende frisdrank slechter voor je dan 100 calorieën aan zetmeelrijke voeding, zoals aardappels. Consumptie van het eerste verhoogt duidelijk de kans op diabetes type 2 en hartziekten aldus de wetenschappers, zelfs bij mensen met een verder gezond dieet.

De grote overzichtsstudie kon geen uitsluitsel bieden over wat beter is een vetarm of een koolhydraatarm dieet. Wel konden de wetenschappers overtuigend aantonen dat de zoetstof aspartaam geen dikmaker is. “Op internet lees je vaak dat je dik wordt van aspartaam, maar dat is niet zo,” aldus hoofdonderzoeker Kimber Stanhope van de universiteit van California. “We kunnen daar kort over zijn: er is geen enkele studie waaruit blijkt dat non-calorische zoetstoffen leiden tot gewichtstoename.”

Bron(nen):   The Independent