Confronterende video voor rokers: “Als je kanker krijgt, kun je me bellen”

In iets meer dan twee minuten maken zeven artsen op pijnlijke wijze duidelijk dat rokers als de wiedeweerga moeten stoppen. Ze spreken op straat mensen aan en geven hun kaartje met de boodschap: “Als je in de toekomst kanker krijgt, kun je me altijd bellen.”

De video is vanaf vandaag in zestig bioscopen te zien. In een open brief in samenwerking met de Alliantie Nederland Rookvrij schrijven de artsen dat het ontmoedigen van tabak de hoogste prioriteit verdient.”De sigaret is net zo verslavend als heroïne en cocaïne, maar op meer plekken te verkrijgen dan brood. Het helpen van rokers bij het stoppen met roken en ervoor zorgen dat kinderen beschermd worden en nooit beginnen, is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

De Leidse Kinderlongarts Noor Rikkers is een van de artsen die te zien is in de video. Zij was aangenaam verrast door de reactie van rokers. “Ik was best wel benieuwd hoe mensen zouden reageren, maar ik ben geen enkele keer op weerstand of vijandigheid gestuit”, zegt zij tegen RTL Nieuws. “Ergens weten ze ook wel dat je een punt hebt en maken ze zich zorgen om hun gezondheid. Daardoor had ik een aantal goede gesprekken.”

Het is vandaag ‘Wereld Niet Roken Dag’. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 23 procent van de bevolking van 25 jaar of ouder rookt.

Bron(nen):   RTL Nieuws