Doorbraak: eigen immuuncellen genezen vrouw van vergevorderde borstkanker

Een vrouw met borstkanker in een vergevorderd stadium is genezen door een aangepaste vorm van immunotherapie. Het is voor het eerst dat artsen er in zijn geslaagd om met deze behandelmethode iemand van kanker in zo’n laat stadium te genezen.

Het was de 49-jarige Judy Perkins uit Florida die de behandeling met T-cel-immunotherapie onderging. Meerdere chemotherapiesessies waren er niet in geslaagd om de tumor te vernietigen. Uiteindelijk verspreidde de kanker zich naar haar lever. Artsen gaven haar nog drie jaar te leven.

In het National Cancer Institute (NCI) in Maryland onderging ze de experimentele behandeling waarbij aangepaste afweercellen de tumoren moeten vernietigen. De immunotherapie overtrof alle verwachtingen. Ze is nu al twee jaar volledig kankervrij.

Hoewel de techniek nog steeds in de kinderschoenen staat, hebben wetenschappers er veel vertrouwen in dat de behandeling in de toekomst kanker kan genezen wanneer alle andere behandelmethodes falen. Bij immunotherapie wordt het afweersysteem van het eigen lichaam zo aangepast dat het de kankercellen gaat aanvallen en vernietigen.

De behandeling staat al lange tijd bekend als veelbelovend, maar de resultaten zijn er nog niet naar. Bij borstkanker bleek de methode grotendeels niet effectief en bij prostaatkanker werkte de therapie in slechts tien procent van de gevallen.

De nieuwe vorm van immunotherapie die bij Perkins is gebruikt wordt door kankerspecialisten beschreven als het bewijs dat de nieuwe benadering wel effect heeft waar andere falen.

 

Bron(nen):   The Independent