Sigaretten blijken nog veel ongezonder dan gedacht

Sigaretten bevatten veel meer teer en nicotine dan op de verpakking staat én dan wettelijk is toegestaan. Het RIVM onderzocht de honderd populairste sigarettenmerken en concludeerde dat Belinda Super Kings met 36,3 milligram teer de ongezondste sigaret is.

Wettelijk is 10 milligram toegestaan. Op de tweede plaats staat Marlboro Red met 34,8 mg teer en derde is Lucky Strike Original Red met 32,8 milligram. Je wordt het meest voor de gek gehouden met Marlboro Prime. Daarin zou slechts 1,0 milligram teer per sigaret zitten, terwijl het RIVM 26,1 mg meet.

Ook als het gaat om nicotine kloppen de op de verpakking vermelde hoeveelheden meestal niet. De honderd onderzochte sigarettenmerken bevatten twee tot zeventien keer meer nicotine dan is toegestaan. Het verschil zit hem in de meetmethode. De ISO-meting die de overheid lang gebruikte, houdt er geen rekening mee dat de meeste rokers de luchtgaatjes van de filters dichtknijpen, waardoor ze meer schadelijke stoffen binnenkrijgen. De zogenoemde Canadese meetmethode neemt dit wel mee.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is groot voorstander van de Canadese methode, die grote gevolgen kan hebben voor sigaretten in Nederland. “We gingen er natuurlijk al vanuit dat de resultaten slecht zouden zijn. Daarom heeft mijn voorganger dit onderzoek ook gevraagd in 2017. Maar eerlijk gezegd ben ik alsnog van deze harde feiten geschrokken. Dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden is zeer zorgelijk.”

Bron(nen):   AD