Waarom mannen veel vaker zelfmoord plegen dan vrouwen

Nederlandse mannen plegen twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen, blijkt uit cijfers van het CBS. In Vlaanderen maken mannen zelfs drie keer zo vaak een eind aan hun leven.

Een van de belangrijkste redenen is dat we in een maatschappij leven waarin het niet wordt gewaardeerd als mannen hun gevoelens tonen en over hun emoties praten. Het gevolg is dat ze hun neerslachtigheid opkroppen en geen hulp zoeken, waardoor ze ineens, ogenschijnlijk onverwacht, suïcide plegen. “Achter die zelfmoorden gaan vaak jarenlang opgekropte gevoelens en krampachtig verborgen gehouden depressies schuil. Ons achterhaalde beeld van mannelijkheid verhindert mannen om zichzelf te zijn. Tot ze er blijkbaar niet meer willen zijn,” aldus seksuoloog Wim Slabbinck in De morgen.

Vrouwen spelen daar ook een rol in. “Onderzoek toont aan dat mannen die niet te veel over hun gevoelens uitweiden door vrouwen aantrekkelijker bevonden worden dan openhartige mannen. Het ziet er dus naar uit dat vrouwen op het gebied van mannelijke gevoeligheid een dubbele moraal hanteren. Ze willen zogezegd een kwetsbare man die over zijn emoties kan praten, maar opteren in de praktijk toch vaak voor de ontoegankelijke, zwijgende patser,” legt Slabbinck uit.

Tweede reden, en tevens gevolg, is het gegeven dat drank- en drugsverslavingen bij mannen twee keer zo vaak voorkomen. Amerikaanse psychiater Jonathan Gerkin denkt dat dit eveneens komt doordat mannen hun gevoelens niet uiten, waardoor ze zich eenzaam voelen. “Eenzaamheid is een erg alarmerend gevoel en als je daar met niemand over praat, zijn velen geneigd om die gevoelens met behulp van drank en drugs te onderdrukken.”

Bron(nen):   HLN