Slaap je echt slechter met volle maan?

Het is vannacht volle maan. Behalve dat er enkele mensen dan in weerwolven veranderen, is er verder niet veel aan de hand, zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar. Je slaapt bijvoorbeeld wel degelijk slechter als de maan perfect rond is.

Uit Brits onderzoek dat al dateert van 2014 blijkt dat we in de dagen rondom volle maan meer rare dromen hebben. Ook vallen mensen minder snel in slaap, slapen ze gemiddeld twintig minuten korter en slapen ze minder diep als de maan vol is.

De verklaring is simpel: doordat een volle maan zoveel meer licht afgeeft, wordt de aanmaak van slaaphormoon melatonine een klein beetje verstoord. Dit hormoon is immers gevoelig voor licht. Het gebrek aan melatonine zorgt voor de rare dromen en een iets slechtere nachtrust.

Andere fabeltjes dat je bijvoorbeeld meer zin hebt in seks bij volle maan, meer alcohol drinkt of dat vrouwen vaker bevallen zijn niet waar blijkt uit onderzoek. Een derde mythe, namelijk dat je haar sneller groeit en sterker wordt bij volle maan, is hardnekkiger. Zelfs kappers adviseren om je haar te laten knippen als de maan rond is, maar er is vooralsnog geen enkel bewijs dat het iets uitmaakt.

Bron(nen):   HLN