Voedingswetenschap: aspartaam is echt niet slecht voor je gezondheid

Het is raar: Wetenschappers hebben al zo vaak aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen niet ongezond zijn en toch blijven er zoveel mensen beweren dat het wel zo is.

Ze baseren zich meestal ‘op hun gevoel’ en googelen daar dan de bijpassende bronnen bij online. En die zijn er veel: van voedingsgoeroes tot hippe bloggers, allemaal lijken ze een probleem te hebben met aspartaam en aanverwanten. Zou je echter zoeken op wetenschappelijke studies dan krijg je een heel ander antwoord.

Mensen die beweren dat kunstmatige zoetstoffen wél kankerverwekkend zijn, zeggen dan dat de wetenschap gesponsord wordt door ‘de industrie’ en de EU, die de stof goedkeurt, slachtoffer is van lobbyisten. Dat soort complotdenken zou dan toch ook moeten gelden voor alcohol? Maar daarvoor worden de richtlijnen juist steeds strenger en wordt wel openlijk aangetoond dat het kanker kan veroorzaken.

Belangrijker is dat de chemische samenstelling van aspartaam weinig mysterieus is. Emeritus-hoogleraar in de voedingswetenschap Martijn Katan ontleedt in zijn boek ‘Voedselmythes’ het stofje: Aspartaam bestaat uit zoet smakende stukjes eiwit en methanol. Voor je lichaam verschilt het eiwit niet van eiwitten uit vlees, melk en bonen. Methanol zit ook in fruit. Volgens de wetenschapper levert een halve appel evenveel methanol als een liter light-frisdrank, zo schrijft Trouw.

Katan verwijst verder naar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), die in 2013 al het onderzoek bij mensen en proefdieren verzamelde en analyseerde. De enkele studie die zegt aan te tonen dat de stof kankerverwekkend is bij ratten, werd volgens Katan terecht naar de prullenbak verwezen. Voedingshoogleraar Fred Brouns van de Universiteit van Maastricht is het met hem eens en toont een enorme lijst aan onderzoek dat unaniem stelt dat aspartaam onschadelijk is.

Je kunt deze mensen natuurlijk allemaal niet geloven en die foodbloggers wel. Tja.

 

Bron(nen):   Trouw