‘Luchtvervuiling kan diabetes veroorzaken’

Luchtvervuiling is niet alleen slecht voor de luchtwegen en longen, maar kan ook tot diabetes leiden. Bij een op de zeven gevallen zou smerige lucht zelfs de oorzaak zijn van de ziekte.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarover het AD schrijft. “Vervuiling leidde in 2016 wereldwijd tot 3,2 miljoen nieuwe gevallen van diabetes, wat overeenkomt met ongeveer veertien procent van de nieuwe patiënten”, schrijven de wetenschappers van de Washington-universiteit.

De onderzoekers kunnen het verband ook verklaren. “We denken dat luchtvervuiling de productie van insuline vermindert en ontstekingen veroorzaakt. Het lichaam kan daardoor geen bloedglucose in energie omzetten”, klinkt het.

De studie maakt duidelijk dat de gevolgen van luchtvervuiling veel breder en groter zijn dan gedacht. “Ons onderzoek toont een significant verband aan tussen luchtvervuiling en diabetes wereldwijd”, zegt geneeskundeprofessor Ziyad Al-Aly in een persbericht.

“Dat is van belang, want veel economische lobby’s stellen dat de huidige drempels te strikt zijn en opgetrokken zouden moeten worden. De bewijzen tonen aan dat de huidige niveaus nog steeds niet voldoende zijn en juist moeten worden verlaagd.”

Bron(nen):   AD