Nieuw advies voor zwangere vrouwen: ook dit kun je beter niet eten

De meeste zwangere vrouwen weten wel dat ze rauw vlees en rauwe vis moeten vermijden. Het Voedingscentrum voegt daar nu nog enkele andere voedingsmiddelen aan toe.

Ook kaas van rauwe melk, tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoekbaars of haai kun je beter niet eten als je zwanger bent, zelfs niet als het uit blik komt. Opvallend is dat vis uit blik op de nieuwe lijst staat. Het Voedingscentrum legt uit dat eerder werd aangenomen dat er in de ingeblikte variant minder kwik zit dan in verse vis, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Verder zijn ook harde kazen van rauwe melk uit den boze. “De NVWA heeft aangegeven dat ook in harde kazen van rauwe melk ziekteverwekkers kunnen voorkomen. Ons advies is daarom zowel harde als zachte kaas van rauwe melk te mijden. Verhit in een gerecht kan de kaas wel worden gegeten.”

Patricia Schutte van het Voedingscentrum reageert in het AD: “Een paar weken geleden heeft de RIVM een nieuwe rapport uitgebracht met deze nieuwe inzichten. Zalm en sardines kun je wel eten. Dat zijn vissoorten met gezonde vetten.” Ze vervolgt: “Mensen denken weleens dat je meer niet dan wel mag eten maar dat valt wel mee. Maar je wilt in die korte periode geen risico nemen.”

Bron(nen):   AD