Hoe weet je zeker dat je volkoren brood koopt?

Je denkt dat je gezond bezig bent met je bruine meergranenbroodje, maar hoe weet je zeker dat je werkelijk met een vezelrijke volkoren boterham te maken hebt en niet met een bruin geverfd wit brood?

Dat is heel lastig, want helaas is het meeste bruinbrood dat in de supermarkt wordt verkocht eigenlijk witbrood met bruine kleurstof. En dan krijg je dus helemaal geen vezels binnen.

De tarwekorrel waar brood van wordt gemaakt bestaat uit drie delen: de zemel, de kiem en de meelkern. Het gaat om de zemel en de kiem. De zemel is het vliesje dat om de tarwekorrel heen zit en dat alle vezels, vitamines en mineralen van de korrel bevat. In de kiem zitten gezonde vetten en de vitamines B en E. De meelkern bevat enkel zetmeel en eiwit en voegt dus weinig toe aan een gezond voedingspatroon.

Bij volkorenbrood worden de zemel en de kiem gescheiden van de meelkern en gemengd met volkoren tarwemeel. Het onderscheid tussen witbrood dat bruin is gemaakt en volkoren brood zit hem in dat tarwemeel. Vaak wordt namelijk tarwebloem gebruikt en dan is het dus eigenlijk gewoon wit brood.

Wil je weten of je echt met volkoren brood van doen hebt, kijk dan op de ingrediëntenlijst of er tarwemeel staat en niet tarwebloem.

Bron(nen):   AD