“Kinderen krijgen verlaagt levensverwachting van de vrouw”

Gezien alle slapeloze nachten die het moederschap met zich meebrengt verbaast het je misschien niet eens, maar onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen tot wel twee jaar sneller verouderen als ze een kind krijgen.

De wetenschappers keken naar de veroudering op celniveau. Om precies te zijn bestudeerden ze de lengte van de telomeren en de epigenetische leeftijd. Beide voorspellen onafhankelijk van elkaar de levensverwachting aldus de onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University in Illinois. Ze onderzochten 3.200 jonge Filipijnse moeders.

Voor ieder kind dat ze kregen ging de cellulaire leeftijd van de vrouwen met een half tot twee jaar omhoog. Hoofdonderzoeker Calen Ryan legt uit: “Beide markers voor celveroudering bleken ‘ouder’ bij vrouwen die meerdere kinderen kregen. Zelfs na correctie van andere factoren die de celleeftijd beïnvloeden, bleek het aantal zwangerschappen de belangrijkste voorspeller.”

Volgens het onderzoeksteam zijn de celveranderingen tijdens de zwangerschap gerelateerd aan wijzigingen in het immuunsysteem van de moeder. Een follow-up van de vrouwen, die al sinds 2005 worden gevolgd, moet uitwijzen of de celveroudering blijft bestaan in het latere leven. De studie werd gepubliceerd in Scientific Reports.

Bron(nen):   Daily Mail