Nooit te oud om gezond te leven: je lichaam herstelt

Er is nog hoop voor wie een pondje te veel weegt, net te vaak iets te diep in het glaasje kijkt of de sportschool al zijn hele leven mijdt: je kunt de opgelopen schade aan je gezondheid nog grotendeels herstellen.

In een Amerikaanse studie die in vakblad Circulation verscheen werd de hartgezondheid van 5.000 proefpersonen tussen de 18 en 30 jaar vergeleken. Minder dan tien procent voldeed aan de vijf factoren van een gezonde leefstijl, te weten, niet roken, beperkt alcohol drinken, voldoende bewegen, niet te zwaar zijn en gezond eten. Twintig jaar later werden hun hart en bloedvaten opnieuw onderzocht.

Een kwart van hen had minstens één aspect van zijn leefstijl verbeterd en dat wierp zijn vruchten af. Per gezonde factor zagen de onderzoekers de hartgezondheid toenemen. Zelfs als de proefpersoon op zijn dertigste al aanzienlijke schade had opgelopen, herstelde het hart nog grotendeels. Bij proefpersonen die ongezonder gingen leven gebeurde het omgekeerde: ze kregen last van aderverkalking, een van de grootste veroorzakers van hart- en vaatziekten.

De onderzoekers benadrukken dat het geen vrijbrief is om tot op hoge leeftijd ongezond te leven. “Een gezonde levensstijl moet je onderhouden om van de baten te kunnen profiteren. Je begint er het beste zo vroeg mogelijk mee.”

 

Bron(nen):   HLN