Is het erg als je je handen niet wast na toiletbezoek?

Handen wassen na een bezoek aan het toilet, voor de een is het doodnormaal, terwijl de ander het steeds maar weer vergeet. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst de helft van de Nederlanders de handen niet wast met zeep als ze de wc verlaten. Maar hoe erg is dat nu echt?

Best erg, vindt Don Schaffner voedingsdeskundige aan de Amerikaanse universiteit Rutgers. “Het maakt niet uit of je een grote of kleine boodschap doet, je moet je handen wassen”, zegt hij tegen Business Insider. Menselijke uitwerpselen zijn namelijk dragers van ziekten als E. coli, Shigella, Streptococcus, hepatitis A en E.

Het norovirus kun je al oplopen doordat je een besmette deurklink aanraakt. Stafylokokken komen voor op vrijwel iedere hand. Regelmatig handen wassen verkleint ook de kans op luchtwegaandoeningen. “Ik denk dat het een goede vuistregel is dat je je handen wast telkens wanneer je denkt dat ze vies zijn”, aldus Schaffner.

Zelfs kort wassen zonder zeep zorgt er al voor dat je een deel van de bacteriën op je handen kwijtraakt. De temperatuur van het water maakt niet uit. Wel is het belangrijk om de tijd te nemen om je handen goed in te zepen, ook onder je nagels. Verder is afdrogen van belang. Natte handen trekken namelijk veel meer bacteriën aan.

Bron(nen):   Business Insider