‘Traditionele’ Europese man leeft minder lang

Dat onze mannen korter leven dan vrouwen ligt aan henzelf, zegt de Wereld Gezondheids Organisatie(WHO). Dat mannen te snel te snel komt maar zeer ten dele door hun biologische aard. Er wordt niet goed voor hen gezorgd, en ze zorgen ook niet goed voor zichzelf. De WHO geeft aan dat preventie en educatie tot dusver vooral op vrouwen gericht waren, en dat er te weinig rekening gehouden werd met hoe mannen zijn en hoe mannen naar zichzelf kijken. Die wil 'man' zijn en daar hoort stoerheid bij en niet zozeer zorgzaamheid.

Veel heeft te maken met typisch mannelijke gewoontes. ­Europa heeft het hoogste alcoholverbruik van de wereld. Driekwart van die doden zijn mannen. In Oost-Europa is alcohol, een statussymbool, verantwoordelijk voor een kwart van de doden. En dan roken: roken doodt jaarlijks een miljoen Europese mannen.

Algemeen gesteld eten mannen ook ongezonder, nemen ze meer drugs, bewegen ze minder, en krijgen ze daarom meer problemen met suiker, cholesterol en overgewicht.

Dat mannen ongezonder zijn dan vrouwen komt vooral omdat ze meer risico’s nemen, juist omdat ze man zijn. Wie zijn mannelijkheid ‘traditioneel’ invult, heeft meer kans op een slechtere gezondheid en een lagere ­levensverwachting, zegt de WHO.

WHO

De Standaard