6 manieren om te voorkomen dat je griep krijgt

Er is weer een griepepidemie dus met een beetje pech word je ziek een dezer dagen. Nu is het niet alléén een kwestie van pech of geluk. Je kunt ook zelf het een en ander doen om te voorkomen dat je griep krijgt of verkouden wordt.

1. Leef gezond
Wie voldoende beweegt, gezond eet en weinig alcohol drinkt, houdt zijn immuunsysteem op peil blijkt uit diverse onderzoeken. “Houd jezelf fit en gezond, dan blijft je immuunsysteem sterk,” aldus Peter Barlow, assistent-professor immunologie aan de Edinburgh Napier University.

2. Slaap genoeg
Steeds meer blijkt hoe belangrijk slaap is voor een goede gezondheid. Aric Prather, assistent-professor in psychiatrie aan de University of California, ontdekte tijdens een studie in 2013 al dat slaap van invloed is op de kans om ziek te worden. “Wij ontdekten dat mensen die minder dan zes uur sliepen gemiddeld vier keer vaker een verkoudheid opliepen dan mensen die meer dan zeven uur sliepen,” aldus Prather.

3. Was je handen
Er zijn meer dan 160 typen van het rhinovirus, dat achter de meeste verkoudheden zit. Het is zaak om er zo min mogelijk mee in aanraking te komen. Was dus vaker je handen en raak je neus, mond en ogen zo min mogelijk aan met vieze handen. “Alles wat je kunt doen om jezelf niet bloot te stellen aan het virus verkleint je kans om het op te lopen,” stelt Barlow.

4. Vermijd kinderen
Professor Mieke van Driel van de University of Queensland zegt dat kinderen meerdere keren per jaar kou vatten, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Zij geven de ziekte vaak door. “Ouders van jonge kinderen lopen meer risico dan mensen die niet in aanraking komen met kinderen dus er weg van blijven is wellicht een goed idee,” klinkt het.

5. Koop geen medicijnen
Van hoestdrank tot antibiotica, je kunt je de gang naar de drogist besparen. De meeste middeltjes helpen niet. Ook vitaminepillen voorkomen niet dat je ziek wordt. Het enige dat een beetje helpt is neusspray, maar die verlicht enkel de symptomen en biedt geen genezing. “Je kunt net zo goed een kop hete thee met honing nemen,” aldus Van Driel.

6. Blijf uit de buurt van anderen
Als je half of helemaal ziek bent, kun je beter thuis blijven. Niemand zit erop te wachten dat je de hele werkvloer besmet. “Als je continu hoest en niest, is het beter om uit de buurt van andere mensen te blijven, zodat je de ziekte niet verder verspreidt,” vindt Van Driel.

Bron(nen):   The Guardian