Waarom je sommige groenten echt niet rauw moet eten

Sommige groente eet je beter rauw, maar andere zijn juist slecht voor je als je ze niet kookt, stoomt of wokt. Wie zweert bij het eten van rauw voedsel, een trend die vooral onder veganisten populair is, moet uitkijken bij de volgende groenten:

Aubergines
In aubergines zit solanine. Deze stof kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als je aubergines bakt daalt het solaninegehalte. Zaak is om ze goed en lang te verhitten om zo te voorkomen dat je last krijgt.

Peulvruchten
In onder meer bonen, erwten en linzen zit lectine. Ook daar krijg je darmklachten van. Wil je buikpijn, diarree en misselijkheid voorkomen dan moet je peulvruchten toch echt verwarmen.

Aardappels
Aardappels en aubergines behoren beide tot de nachtschadefamilie. Ze bevatten dan ook allebei solanine. Het zit vooral onder de schil. Daarom kun je aardappels beter schillen. Tijdens het koken verdwijnt de solanine. Je kunt het kookwater dus het beste weggooien.

Cassave of maniok
We eten ze misschien niet zo vaak, maar het is wél erg belangrijk dat je ze lang verhit. In cassave zit linamarine. Dit wordt door het lichaam omgezet in blauwzuur of cyanide. Dat kan onder andere leiden tot een beschadiging van de schildklier- en zenuwfunctie.

Koekjesdeeg
Het koekjesdeeg dat in het populaire ijs van Ben & Jerry’s zit wordt eerst behandeld, zodat de Shiga toxine producerende E.coli-bacterie verdwijnt. Echt ongebakken koekjesdeeg is bijzonder slecht voor je. Niet alleen vanwege de rauwe eieren, maar ook door de bloem, die dus de gevaarlijke bacterie kan bevatten.