Je goedkope biefstukje kan van een Poolse kankerkoe komen

Veel rundvlees in de Nederlandse winkels komt uit Polen. Want: goedkoper. Niet onlogisch: de kans dat het vlees niet deugt en van een zieke koe komt is aanwezig. Want: weinig controle.

Stiekem gefilmde beelden in een Pools slachthuis tonen doodzieke koeien die zonder keuring worden verkocht en geslacht. De Standaard bericht daar over.

In een undercoverreportage van de Poolse nieuwszender TVN24 is te zien hoe in een slachthuis in de buurt van Warschau vlees van zieke dieren aangekocht wordt. De koeien zijn zo verzwakt dat ze nauwelijks kunnen lopen. De dieren moeten binnengesleept worden met touwen rond hun horens en poten. Volgens de reportagemakers en veeartsen tonen de doorligwonden op de gewrichten van de dieren dat ze al meer dan zes dagen op de grond liggen.

De slachtingen lijken ’s nachts plaats te vinden, zonder dat er een veearts aanwezig is om de kwaliteit van het vlees te keuren. De video toont ook dat de slagers tumoren wegsnijden uit de karkassen om bewijzen van ziektes te verbergen.

Polen is een belangrijk exportland van vlees in de Europese Unie. Volgens de recentste cijfers exporteerde Polen in 2017 meer dan 42 miljoen kilogram rundvlees naar de rest van de EU. Een deel daarvan komt in Nederland terecht.

De beelden werden eind december gedraaid door een Poolse undercoverjournalist die drie weken in het slachthuis heeft gewerkt. De documentaire werd zaterdag op de Poolse televisie getoond.