Melk veel minder populair: vooral vrouwen denken dat het ongezond is

Melk zit al een tijdje in het verdomhoekje. Veel gezondheidsgoeroes en andere zelfbenoemde deskundigen beweren dat melk ongezond is en een lactose-intolerantie is al net zo hip als een glutenallergie. Dat is terug te zien in de verkoopcijfers. Vorig jaar werd er 25 miljoen liter minder melk verkocht dan het jaar ervoor.

In 2012 ging er nog 1133 miljoen liter melk over de toonbank. In 2018 was dat maar 975 miljoen liter. Dat is een daling van 14 procent blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI die RTL Z opvroeg. Onder hoogopgeleide vrouwen is er zelfs sprake van een afname van 21 procent.

Vooral online gaat het verhaal rond dat melk ongezond zou zijn. Zo verscheen in 2015 een populair boek met de titel ‘Got Milked’. In het Nederlands vertaald als ‘Melk de witte sloper’. De Canadese Alissa Hamilton schrijft in het boek dat melk de kans op kanker, acne en eczeem vergroot. Voor haar uitspraken is geen enkel wetenschappelijk bewijs, maar ze trok wel een groot publiek.

Voedingsprofessor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit vindt het ‘een enge’ ontwikkeling dat dit soort mensen zonder enige verstand van zaken zoveel invloed kunnen hebben. Volgens de wetenschap is melk niet schadelijk voor de gezondheid. Toch laten vooral hoogopgeleide jonge vrouwen zich beïnvloeden door dit soort berichtgeving.

Kampman benadrukt dat het geen goed idee is om helemaal geen melk meer te drinken. “Ik denk niet dat het verstandig is om minder of geen melk te drinken. Tenzij je het tekort aanvult met andere zuivelproducten als yoghurt.”