Autostuur viezer dan openbaar toilet

De wc-bril van een openbaar toilet wil je liever niet aanraken, terwijl je een autostuur zonder schroom met twee handen vastpakt. Toch is die laatste veel smeriger blijkt uit onderzoek.

Een derde van de duizend ondervraagde automobilisten maakt zijn auto-interieur minder dan eens per jaar schoon. Sommigen doen het nooit, stelt de Amerikaanse autoverhuursite die de studie uitvoerde. Daardoor zijn er weinig dingen zo smerig als je autostuur. Het zou gemiddeld vier keer viezer zijn dan een wc-bril aldus het Amerikaanse National Center for Biotechnology.

Op een stuurwiel zitten gemiddeld 629 bacteriën per vierkante centimeter. Op de schakelpook zijn dat er 115 en op de deurklink van de auto 256 weten de onderzoekers te melden. Ter vergelijking: je smartphone bevat zo’n 100 bacteriën en de wc-bril van een openbaar toilet 172. In totaal zitten er in je auto ongeveer 700 verschillende bacteriesoorten, maar dat is niets vergeleken met het aantal dat op het vulpistool van de benzinepomp zit, namelijk twee miljoen per vierkante centimeter. Toch maar handschoenen aan bij het tanken dus.