‘s Morgens citroenwater drinken? Dat kun je beter niet doen

De dag beginnen met een glas citroenwater, het is al enige tijd een goede gewoonte onder mensen die graag heel erg gezond leven. Toch doet het meer kwaad dan goed.

Healthgoeroes en anderen die denken er verstand van te hebben, geloven dat citroenwater je stofwisseling stimuleert, ontgiftend werkt en zelfs helpt om af te vallen. Volgens gastro-enteroloog Niket Sonpal is dat allemaal onzin. Citroenwater doet niets bijzonders. Mogelijk is het fabeltje ontstaan doordat veel water drinken tijdelijk een vol gevoel kan geven, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. “Ook je calorierijke latte macchiato vervangen door citroenwater, kan helpen om af te vallen, maar citroen op zich is geen magische vetverbrander,” aldus Sonpal.

Ook werkt citroenwater niet als detox. “In de ochtend citroenwater drinken helpt niet om de gifstoffen uit je lichaam te spoelen. Je lichaam ontgift zichzelf: je lever, nieren, dikke darm, je huid … zij doen dat allemaal voor jou. Je hoeft dus zeker geen gekke drankjes te drinken om je lichaam te detoxen. Citroenwater hydrateert en geeft je water een beter smaakje, dat is alles.”

Daar staat tegenover dat het erg slecht is voor je tanden. “Dagelijks citroenwater drinken kan je tanden gevoeliger maken. Dat komt omdat het zuur in een citroen je tandglazuur aantast. En dat glazuurlaagje beschermt je tanden net tegen koude en hitte”, aldus tandarts Lee Gause.

Natuurlijk zit er in citroen veel vitamine C, maar dat zit ook in andere citrusvruchten, die minder schadelijk zijn voor je gebit. Bovendien moet je het sap uit wel 30 citroenen persen voor je zo’n grote hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt dat je immuunsysteem substantieel verbetert.

Bron(nen):   Tonic Vice