Pijnstillers vergroten mogelijk overlevingskansen kankerpatiënten

Mensen met tumoren in hun hoofd of hals hebben drie keer meer kans om daarvan te genezen wanneer ze pijnstillers als ibuprofen slikken. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die in de Journal of Experimental Medicine verscheen.

De onderzoekers van de University of California bestudeerden de overlevingscijfers van patiënten vijf jaar na de diagnose. Ze ontdekten dat het regelmatig gebruik van ontstekingsremmers zoals ibuprofen en aspirine een gigantisch effect had. De overlevingskans steeg van 25 naar 78 procent bij patiënten bij wie de tumor het gemuteerde gen PIK3CA bevatte. Dat was bij een derde van de gevallen.

Degenen bij wie het gen niet veranderd was, hadden geen baat bij de pijnstillers. Onderzoeker en professor Jennifer Grandis legt uit: “Onze resultaten wijzen erop dat het gebruik van ontstekingsremmers niet alleen een significant effect heeft op hoofd- en halskanker, maar dat ook patiënten met andere vormen van kanker, die de PIK3CA-mutatie hebben, er baat bij kunnen hebben.”

Studies bij onder meer darm- en borstkanker wezen al op de mogelijkheid dat ontstekingsremmers een positief effect hebben op tumoren met bepaalde genmutaties. Dit onderzoek gaat een stap verder door te bepalen om welke genetische veranderingen het gaat.

 

Bron(nen):   The Independent