Waarom er meer jongens worden geboren dan meisjes

Je gaat er zonder nadenken vanuit dat er net zoveel jongens worden geboren als meisjes, maar dat is al jaren niet meer zo. Van alle kinderen die worden geboren is 51,2 procent jongen en 48,8 procent meisje. Een echte verklaring is er niet.

Wel doen er allerlei wilde verhalen de ronde. Zo zouden stress en roken de kans op een jongen verkleinen en zou voedsel een rol spelen: mineraalrijk eten zoals rabarber en broccoli vergroot de kans op een meisje. Vlees en vis maken de kans op een jongen groter, zo denken sommige deskundigen.

Het lijken bakerpraatjes, toch zijn er onderzoeken die dit soort ideeën ondersteunen. Zo is er een studie waaruit blijkt dat het moment van het hebben van seks invloed heeft op het geslacht, weet evolutiebioloog Nico van Straalen. En Harvard-onderzoekers concludeerden in 2015 dat er net iets meer meisjes in de baarmoeder overlijden dan jongens. Ook het leven in goede omstandigheden speelt volgens Van Straalen een rol. “Na de Tweede Wereldoorlog, toen we in betere tijden leefden, werden verhoudingsgewijs meer jongens geboren.”

Klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt twijfelt er echter aan of er externe factoren aan te wijzen zijn. “De verhouding tussen jongens en meisjes is een minimaal verschil. Toeval zal uiteindelijk de grootste factor vormen.”

 

 

Bron(nen):   RTL Nieuws